Op zoek naar een sfeervolle locatie voor je bruiloft? Of naar een historische plek voor een familiedag, jubileum, concert, expositie, een bedrijfspresentatie of lezing? De kerkgebouwen van Gelderse Kerken bieden veel mogelijkheden.
Aerdt
De dertiende-eeuwse Dorpskerk in Aerdt is de oudste kerk van gemeente Zevenaar. De eclectische preekstoel en de bijzondere bouw van de kerk, met een tussenwand tussen schip en koor, zijn goede redenen om dit monument te bezoeken.
Batenburg
De Oude Sint-Victorkerk staat verscholen tussen bomen, middenin het schilderachtige centrum van Batenburg. In de kerk vind je de grafzerk van Gijsbert van Bronckhorst Batenburg uit 1429 en zeventiende- en achttiende-eeuwse rouwborden.
Bronkhorst
Aan de uiterwaarden van de IJssel staat, in het kleinste stadje van Nederland, de sfeervolle middeleeuwse Kapel. Het pittoreske Bronkhorst is beschermd stadsgezicht en telt 49 monumenten. Je waant je even terug in de tijd.
Buren
Midden op de Markt in Buren staat de Sint-Lambertuskerk waar Willem van Oranje met Anna van Buren trouwde. Bijzonder in de kerk zijn onder andere de grafkelder van hun dochter Maria van Buren en de eeuwenoude wijwaterkom.
Drempt
In 731 werd Drempt gesticht door Karel de Grote en in datzelfde jaar werd de Sint-Joriskerk gebouwd. Volgens de overlevering zijn de beeldjes in de zuidmuur van de toren van Karel de Grote en zijn vrouw, Desiderata van Lombardije.
Etten
In het midden van het dorp Etten ligt de Oude Kerk, ook wel Maartenskerk genoemd. De ribben van de kruisgewelven steunen op kraagstenen, waarvan sommige waarschijnlijk uit de elfde eeuw zijn. Het sacramentshuisje stamt uit de vijftiende eeuw.
Groenlo
Het stratenpatroon van Groenlo is onmiskenbaar dat van een vesting, met in het midden de Oude Calixtuskerk. In de Tachtigjarige Oorlog werd hier hevig tegen de Spanjaarden gevochten. Vanaf april 2025 is in de kerk het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog gevestigd.
Haarlo
Aan de rand van Haarlo staat op een natuurlijke verhoging, tussen statige eikenbomen, de Kluntjespot. Het unieke van dit waterstaatskerkje uit 1858 is de achtkantige vorm, de ronde opstelling van de banken en de oplopende vloer.
Hengelo - toren Remigiuskerk
De Remigiuskerk met zijn kloeke, maar gedetailleerde toren vormt al eeuwen het hart van het dorp Hengelo. De toren uit het midden van de vijftiende eeuw is in de kerk ingebouwd en staat grotendeels in het schip.
Hoog-Keppel
In het hart van het dorp staat de Dorpskerk, op het hoogste punt van een oude rivierduin. De kerk is omgeven door een pittoreske begraafplaats, met enkele gietijzeren grafzerken en de grafkelders van de families Van Pallandt en Van Schuylenburch.
Hummelo – toren Hummelose Kerk
Hummelo heeft een beschermd dorpsgezicht. Dat historische karakter komt goed tot uiting in de kerk met tweeledige toren waarop een achtkantige lantaarn rust. In 1838-1839 verving dit kerkgebouw een laatmiddeleeuwse voorganger.
Kerk-Avezaath
Al vroeg in de elfde eeuw stond er een kerk op de plaats van de huidige Sint-Lambertuskerk. Het deels wit gepleisterde gebouw heeft een bakstenen poort uit 1938, gebouwd ter ere van het 40-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina.
Kranenburg
De Heilige-Antonius-van-Paduakerk uit 1855 is de oudste nog bestaande kerk van architect Pierre Cuypers. Sinds 2000 is er het Heiligenbeelden-museum gevestigd, met jaarlijks wisselende tentoonstellingen en kerstgroepen-exposities.
Leur
In een van de kleinste dorpjes in het land van Maas en Waal staat de dertiende-eeuwse Dorpskerk. Het doopvont uit die tijd en de muurschilderingen uit de zestiende eeuw maken een bezoek aan dit monument zeer de moeite waard.
Lochem
De eeuwenoude Gudulakerk neemt een centrale plek in op de Markt. De eerste schriftelijke vermelding dateert uit 1059. Via een glasplaat in de kerkvloer is een zeventiende-eeuwse klokkengietersput zichtbaar voor publiek.
Rijswijk
Vanaf de pont over de Nederrijn is het witte kerkje met de scheefstaande toren niet te missen. In de Martinuskerk vind je onder andere een wetsbord uit 1659 en de graftombe uit 1692 van Diderick van Brakell en zijn vrouw Justina van Borssele.
Steenderen
Aan de rand van het marktplein staat de vijftiende-eeuwse Remigiuskerk. Bijzonder in deze kerk zijn de klok die in 1635 werd gegoten door Henrick ter Horst en het orgel dat rond 1780 vermoedelijk door Johannes Mitterreither is gebouwd.
Vorden – toren Dorpskerk
De laatmiddeleeuwse Dorpskerk geeft met zijn beeldbepalende toren het centrum van Vorden een historisch karakter. Tegen de torenwand staat de grafzerk uit 1557 van Berend van Hackfort met in reliëf een ridderfiguur.
Wageningen
De Grote Kerk is een verrassend veelzijdig, monumentaal kerkgebouw in het hart van de stad. Wageningen staat bekend als Stad der Bevrijding. Deze historische betekenis is terug te vinden in het gebrandschilderde herdenkingsraam in de kerk.
Zutphen – Synagoge
Zutphen kent al sinds de middeleeuwen een Joodse gemeenschap die op meerdere plaatsen in de stad een synagoge heeft gehad. Het karakteristieke pand aan de Dieserstraat is al 125 jaar in gebruik als synagoge.
Zutphen – Walburgiskerk
De Walburgiskerk stamt uit de dertiende eeuw en geldt als een van de 10 grootste en mooiste kerken van Nederland met bijzondere parels als de Librije, een van de laatste kettingbibliotheken in Europa, het Baderorgel en de kaarsenkroon uit 1395.