Expositie Levon Zoomers en Margarita Villuveit

Van 16 t/m 18 mei exposeren Levon Zoomers en Margarita Villuveit in de Walburgiskerk in Zutphen. Met een installatie creëren ze een tijdelijke rustplaats, waarin de kerk functioneert als een bevroren moment in tijd en ruimte, een drempel waar de bezoekers doorheen kunnen bewegen.

Biografie
Links: Levon Zoomers Rechts: Margarita Villuveit

Levon Zoomers (2002/07/10, Deventer) is een queer kunstenaar die momenteel woont naast de Rijn in Arnhem, waar hij een Fine Art BEAR-student is aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Levon werkt met film, fotografie, installatiekunst en performances en onderzoekt hierbij wat zijn gevoel vanzelf is en hoe dit wordt waargenomen door het oog van de ander, door middel van het terug volgen van de rivier naar waar hij geboren is. Levons werk is interdisciplinair en gebaseerd op onderzoek, wat een van de belangrijkste redenen is waarom hij BEAR Fine Art is gaan studeren aan ArtEZ.   

Margarita Villuveit (2001/07/09, Vilnius, Litouwen) is een schilder, installatie-, video- en mixed-media-kunstenaar die woont en studeert in Arnhem. De huidige focus in haar werk ligt op het vertellen van verhalen, waarbij ze antropisme gebruikt om de verbinding tussen menselijke en niet-menselijke werelden te verdiepen. In haar werk is vaak een transformationeel metamorfose element aanwezig, evenals droge humor en absurdisme-aspecten. De studie beeldende kunst stelt haar in staat om haar artistieke zelf te verdiepen. Tijdens haar studie aan ArtEZ ontdekte ze haar grote interesse in video en bewegende beelden. Het geeft haar de vrijheid om de surreële wereld te verkennen. 

Project

In dit project werken we samen met de Walburgiskerk in Zutphen en stichting Gelderse Kerken, waarbij we spelen met de liminaliteit die komt kijken bij de kerk en haar geschiedenis.
Wat is liminaliteit? [De liminale ruimte is afgeleid van het Latijnse woord ‘Limens’, wat drempel betekent. Wanneer je te maken hebt met een liminale ruimte, sta je letterlijk op de drempel tussen twee realiteiten. Deze gebieden zijn niet bedoeld om lang in te verblijven. In dit geval is je realiteit je plaats, oorsprong en je bestemming, terwijl de drempel de reis is met de rustplaats inbegrepen] Met deze installatie willen we een tijdelijke rustplaats creëren, waarin de kerk functioneert als een bevroren moment in tijd en ruimte, een drempel waar de bezoekers doorheen kunnen bewegen. We ontrafelen de verborgen herinneringen aan het verleden, met de focus op de brand die de Pepermolen in 1948 in de as legde.

De bachelor BEAR Fine Art: Base for Experiment, Art and Research in Arnhem is een plek voor experiment in het hart van de samenleving; een internationale, dynamische community waarin iedereen van elkaar leert. Meer informatie: bear.artez.nl